Vandra på Hovdala

Vandra och besök Hovdala Slott när du bor på Tyringe Kurhotell

Att besöka Hovdala Slott och även upptäcka de fantastiska vandringslederna i slottsområdet är en upplevelse och kommunens främsta resmål.
Hovdala Slott är en historisk pärla belägen i Hässleholm, omgivet av en naturskön miljö som lockar vandringsentusiaster från när och fjärran. Slottet är inbäddat i ett område rikt på vandringsleder som erbjuder både vacker natur och en inblick i historien. Vid frekventa tillfällen förekommer olika aktiviteter ute på området som exempelvis olika marknader, torner-spel, motionslopp mm. Men bara att uppleva området i sig är en upplevelse.
Det tar knappt 15 minuter med bil från Tyringe Kurhotell till Hovdala Slott.

Vandra på Hovdala

En av de populära vandringslederna är den som tar dig runt Hovdalaområdet och dess omgivningar. Den slingrande stigen tar dig genom skogar, över ängar och förbi sjöar, medan du kan njuta av den friska luften och den lugnande atmosfären. Leden bjuder på varierande terräng, vilket gör den till en trevlig utmaning för såväl erfarna vandrare som nybörjare.

För den som är intresserad av historia finns också en möjlighet att utforska slottets egna markerade vandringsleder. Dessa tar dig förbi byggnader och platser med historisk betydelse, och du kan lära dig om slottets rika förflutna samtidigt som du njuter av naturen.

Oavsett om du är ute efter en avkopplande promenad i vackra omgivningar eller en mer utmanande vandring med historiska inslag, har Hovdala Slott och dess omgivande vandringsleder något att erbjuda för alla natur- och kulturintresserade besökare.

Vandringsleder runt Hovdala Slott

Hovdala Slottsområde erbjuder ett antal olika vandringsleder som låter besökare utforska den natursköna miljön och uppleva historiska platser. Några av de vandringsleder som finns inkluderar:

1. **Hovdala Naturstig:** En kortare led som tar dig runt slottet och ger dig en överblick över områdets skönhet. Du kommer att passera genom varierande landskap, inklusive skogar och ängar.

2. **Hovdalaleden:** En längre led som sträcker sig genom det omgivande landskapet och ger dig möjlighet att njuta av naturen i lugn och ro. Den här leden tar dig också till historiska platser i närheten av slottet.

3. **Hovdala Rid- och Vandringsslinga:** En kombinerad rid- och vandringsled som erbjuder en unik möjlighet att utforska området till fots eller från hästryggen. Det är en fantastisk möjlighet för både vandrings- och hästentusiaster.

4. **Hovdala Kultur- och Naturstig:** Denna led kombinerar det bästa av båda världar genom att erbjuda en inblick i såväl områdets kulturhistoria som dess natursköna skönhet.

5. **Hovdala Västgötaled:** En längre led som förbinder Hovdala med andra platser och sevärdheter i regionen, vilket ger dig möjlighet att utforska mer av det omgivande landskapet.

Dessa är bara några exempel på de vandringsleder som finns på Hovdala Slottsområde. Varje led erbjuder sin egen unika upplevelse och ger besökare chansen att utforska naturen och historien på ett meningsfullt sätt. Innan du ger dig ut på en vandring, är det bra att kolla med lokal information eller på platsen för att få den senaste informationen om leder och eventuella kartor.

Kartor och mer information om vandringsleder hittar du här
https://turism.hassleholm.se/hovdala-slott/hovdala-slott/natur/vandring.html

Vandringspaket

För dig som bor på Tyringe Kurhotell och önskar att vi gör i ordning en matsäck att ha med sig ut på vandringen så kontakta oss så löser vi detta till dig på bästa vis.

Trädhuset på Hovdala

Trädhuset på Hovdala är en unik och intressant byggnad som finns på Hovdala Slottsområde. Det är ett modernistiskt trädhus som har väckt stor uppmärksamhet för sin innovativa design och sin förmåga att smälta samman med den omgivande naturen.

Trädhuset byggdes under åren 2007–2008 och är en del av Hovdala Slottsområdes strävan att kombinera historiskt värde med modern arkitektur och hållbarhet. Byggnaden är helt gjord av trä och har en spännande och lekfull design. Den har en organisk form som påminner om en björkstam och är hög och smal, med olika nivåer och utrymmen som ger besökare en unik upplevelse.

Det som gör Trädhuset så speciellt är dess förmåga att integrera sig i naturen omkring det. Stora fönster och öppningar ger panoramavyer över landskapet och låter ljus strömma in i byggnaden. Samtidigt har byggnaden minimal påverkan på sin omgivning och fungerar som ett exempel på hållbar och ekologisk arkitektur.

Trädhuset på Hovdala används som en plats för konstutställningar, evenemang, workshops och kulturella aktiviteter. Det har blivit ett viktigt inslag på slottsområdet och lockar besökare med sin spännande arkitektur och de många möjligheter det erbjuder för kreativa och kulturella upplevelser.

På Trädhuset finns en restaurang med fokus på högkvalitativa matupplevelser influerade från det franska köket – The Treehouse. Besök The Treehouse på sociala medier för öppettider, bokning mm.

Hovdala slott

Hovdala Slott – Historian bakom slottet

För dig som är intresserad av historian kring området och slottet kommer här en liten summering av slottets historia.

1200-talet: Hovdala Slott grundades troligtvis på 1200-talet och har sedan dess genomgått flera ombyggnader och förändringar. Det var ursprungligen en borg med defensivt syfte och ägdes av olika adelsfamiljer.

1400-talet: Under 1400-talet ägdes slottet av den mäktiga adelsätten Thott. Under denna period förstärktes slottets befästningar och byggnader, och det blev en viktig plats för lokal makt och styrning.

1500-talet: Under det svenska befrielsekriget mot danskarna på 1500-talet var slottet en strategisk punkt. Det bytte händer flera gånger mellan svenska och danska trupper.

1600-talet: Slottet blev ombyggt i renässansstil under 1600-talet och kom att ägas av adelsfamiljen Lilliehöök. Det var under denna tid som slottet fick den karakteristiska formen och stil som vi ser idag.

1700-talet: Under 1700-talet ägdes slottet av medlemmar i adelsfamiljen von Sydow. Det genomgick ytterligare renoveringar och förändringar.

1800-talet: Slottet ägdes under en tid av familjen Hamilton innan det såldes till staten. Det användes som lasarett och senare som fattighus.

1900-talet: På 1900-talet togs initiativ för att bevara och restaurera slottet. Det blev en populär plats för kulturella evenemang och besökare.

2000-talet: Idag fungerar Hovdala Slott som ett kulturellt centrum och ett historiskt besöksmål. Besökare har möjlighet att utforska slottets arkitektur, vackra omgivningar och delta i olika evenemang och aktiviteter som anordnas här. Slottet bär på ett rikt arv och ger en inblick i både regionens historia och Sveriges kulturarv.